Wake On Lan instellen

Uit Xubuntuvraagstukken
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Probleem

Het is altijd handig als je op afstand als je op afstand je computer aan kan zetten en benaderen. Maar toch altijd een gepuzzel hoe het werkt. Mijn ervaring is dat het bij sommige computers nauwelijks iets behoeft in de instellingen, maar bij anderen wel wat meer.

Oplossing

Het mogelijk maken van WOL vergt een aantal stappen.

stap 1: de BIOS

Zorg dat eventuele settings in de BIOS goed staan. Helaas is dat bij elke BIOS weer anders. Bij mij is de BIOS te bereiken door tijdens het opstarten de [DEL] toets in te drukken. De volgende settings werken bij mij:

  • De "EuP2013" of de "ERPready" dient op "disable" te staan.
  • WOL moet gestuurd worden door het BIOS niet door OS
  • De aansturing via de PCI moet "enabled" zijn.

stap 2: in Xubuntu

Voor het werkend maken heb ik de stappen die hier beschreven worden. Helaas is voor de laatste stap de beschrijving verouderd, het bestand /etc/network/interfaces blijkt niet meer te bestaan. Maar daarvoor is hier bij antwoord 2 een goede oplossing.


In goed Nederlands hier de beschrijving:

naam van de interface, bij mij dus enp1s0, staat rood omrand

naam interface

Zoek de naam van je ethernetkaart op, dat kan je bijvoorbeeld vinden bij de eigenschappen van je netwerkverbinding (zie plaatje) of via de terminal opdracht ifconfig. Deze heb je nodig voor de volgende terminal opdrachten. Als je hier toch bent dan kun je meteen het mac-adres van je kaart opschrijven, die het je later nodig om te testen.

controleren op ondersteuning WOL

Met de volgende terminalopdracht kun je controleren of de interface WOL ondersteunt, weizig <NIC> voor de naam van je interface:

sudo ethtool <NIC>

In het overzicht kun je de volgende regel terug vinden:

Supports Wake-on: <letters>

Als bij de letters de "g" voor komt dan wordt WOL ondersteunt. Zo niet, ga naar de gevangenis en ga niet via start. emoticon Helaas stopt hier dan het hele verhaal. Maar waarschijnlijk staat de "g" er gewoon bij.

controleren of WOL ondersteuning aan staat

Als WOL wordt wordt ondersteunt dan moet in dezelfde uitdraai de volgende regel:

Wake-on: <letters>

Als de letters een "g" bevatten en niet een "d" dan staat de WOL ondersteuning aan. Je kan nu testen of Wake On Lan werkelijk werkt. Staat er een "d" dan is de volgende stap nodig.

WOL ondersteuning aan zetten

Mocht hiervoor blijken dat de WOL ondersteuning uit staat dan kan die worden aangezet met de volgende terminalopdracht (vul bij <NIC> de hier gevonden interfacenaam in:

sudo ethtool -s <NIC> wol g

Met de volgende terminal opdracht kun je weer controleren of WOL ondersteuning aan staat:

sudo ethtool <NIC>

Respons:

Wake-on: <letters>

Nu zou er bij letters een "g" moeten staan. Je kunt nu weer testen, maar na een succesvolle nieuwe inlog zal er waarschijnlijk weer Wake-on: d staan, lees daarom ook de volgende paragraaf.

WOL permanent maken

Er zijn verschillende methoden om de WOL ondersteuning permanent aan te zetten. Ik heb voor de onderstaande gekozen. Maak in de map /etc/network/if-up.d/ het bestand wol_fix aan. De naam is vrij te kiezen. (Let op: je dient dit als root / superuser te doen)

De inhoud van het bestand dient het volgende te zijn:

#!/bin/sh
/sbin/ethtool -s [card] wol g

Maak het bestand uitvoerbaar met de volgende terminal opdracht:

sudo chmod +x /etc/network/if-up.d/wol_fix

Nu zijn we helemaal klaar emoticon